dijous, 26 de gener del 2012

BENVINGUTS !!!

Benvinguts a un món prou desconegut i interessant com per dedicar un temps a explorar-lo, sobretot, si hi  ens  endinsem amb uns companys de viatge tan entranyables com són els nostres i les nostres alumnes. Es dóna per segur el fet, és a dir, que deixa de tenir caràcter d'hipòtesi , que nosaltres les mestres, friccionant i interactuant, esdevindrem uns magnífics catalitzadors de les activitats i contextos que viuran els nostres nens i nenes.
I què dir, si afegim la presència de mares i pares, ex-alumnes i altres adults que sent "experts" ...en alguna vessant de la "matèria" (atenció  al doble sentit )  col·laborin amb nosaltres. No hi  ha dubte que seran  ser uns bons potenciadors de les recerques que engeguem a les aules.

I per a començar aquest itinerari pedagògic , que de ben segur ens acabarà apassionant a tots i totes, tenim la gran sort de comptar amb una  presència molt valuosa. És una persona que al llarg de la seva vida professional ha treballat per realitzar una síntesi de substàncies, sovint  tan poc homogènies, com són la Ciència, la Pedagogia i la Sociologia. Dit d'una manera més planera,  una persona preocupada i ocupada en la construcció del coneixement científic, la seva transmissió i la incidència  en la vida de cadascú dels individus que conformen la societat. La química no és quelcom aliè  a les persones.
És possible que aquesta mestre de mestres, sigui poc coneguda per alguns de nosaltres, i això potser cal atribuir-ho al fet de que la química és una gran desconeguda entre els mestres d'infantil i primària.
Per raons , que  potser algun dia podrem analitzar, els ensenyants de 3-12 anys no posem massa  intenció en aquesta parcel·la de la Ciència. Si la nostra immersió en el món de la química hagués estat més profunda, sense dubte ens haguéssim trobat  amb la Mercè Izquierdo ,  ja que el seu magisteri és  un referent ineludible .
Sabem que a l'actualitat aquesta investigadora i ensenyant exerceix com a  professora emèrita  de la U.A.B. i que la seva tasca com a formadora continua, afortunadament, pel món de l'Educació.
N'hem trobat aquesta "breu" referència curricular que reflecteix la dimensió professional de la que, avui, serà la nostra mestra i que ha acceptat amablement introduir-nos en la Cultura de la Química. Se' ns  obre  una oportunitat per culturitzar-nos en aquest àmbit del saber .

MERCÈ  IZQUIERDO  AYMERICH
És doctora en Química i Catedràtica del Departament de Didàctica de les Matemàtiques i de les Ciències Experimentals de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat vicerectora d'estudiants i de promoció cultural a la mateixa Universitat, responsable de la formació del professorat a Catalunya al Departament d'Ensenyament i degana del CDLCAT. En l'actualitat es dedica a la formació del professorat, investiga en la fonamentació teòrica de la didàctica de les ciències amb una atenció especial al llenguatge i participa en diversos programes d'innovació docent a les escoles.

Cal fer esment a la recent publicació d'un llibre que ens serà de gran ajuda elaborat pel Grup de treball Kimeia, coordinat per la Mercè Izquierdo i editat per Graó “Química a Infantil i Primària. Una nova mirada“.

Amb la humilitat de qui  sap que ignora i amb la il·lusió  de qui desitja aprendre, donem la veu al saber de la Mercè.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada